Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/153-3532

PRANA-Design Blog

Jagicza Bertával beszélgettünk - interjú sorozat 6.

2020.01.24 08:00
Jagicza Bertával beszélgettünk - interjú sorozat 6.

Manapság a jóga egyre több helyen, egyre könnyebben elérhető bárki számára, és szerencsére ezzel együtt a jógázni vágyók száma is nő.

Jagicza Bertával, a Jógaklikk megálmodójával beszélgettünk.

jagicza-berta-joga-oktatoval-beszelgettunk-a-a-pranaparna-gabonahej-parnak-gyartoja-a-prana-design-joga-oktatokat-bemutato-interju-sorozatanak-kereteben

 

 

 

A Te utad mikor keresztezte a jóga? Emlékszel melyek voltak az első lépések?

Már 19-20 évesen találkoztam a jógával, emlékszem az akkori baráti társaságomból több ember is jógázott, pedig akkor még nem volt minden sarkon jógastúdió.  Bennem akkor fel sem merült, hogy beálljak én is. Kellett majdnem 10 év, hogy beérjenek ezek a találkozások.  Egy bioélelmiszereket gyártó és forgalmazó cégnél, a Biopontnál dolgoztam mint PR vezető. A dolgozók elégedettségének a növelése érdekében jógát szerveztem a helyi raktárba. Eleinte nagy volt a lelkesedés, idővel azonban már csak én jártam az órákra. :)

Mondhatjuk, hogy egy új szintre emeltétek a Jógaklikk által a jógát, és elérhetővé  tettétek mindenki számára. Honnan jött az ötlet és mi az alap koncepció?

Már az első gyermekem születése előtt is tanítottam jógát a munka mellett, sőt a Mandala jógastúdió működtetésébe is beszálltam egy rövid időre. Azután lassan rájöttem, hogy az esti jógaórákra nem fogok eljutni a gyerek mellett, a jógastúdióval is megszakadt a kapcsolat, valamint az irodai munkás létből is elegem lett. Valami újat szerettem volna létrehozni, amilyen még nincsen Magyarországon, ami időben kötetlen és a jógához kapcsolódik. Így jött az ötlet. Angol nyelvű, hasonló elven működő oldalakból merítettem ihletet és két másik jógás ismerőst Szegner Juditot és Gfellner Juditot kértem meg, hogy segítsenek a megvalósításban.

jagicza-berta-joga-oktatoval-beszelgettunk-a-a-pranaparna-gabonahej-parnak-gyartoja-a-prana-design-joga-oktatokat-bemutato-interju-sorozatanak-kereteben

Hogyan tudjátok megőrizni a jóga alapelveit egy online keretben? Milyen eszközeitek vannak erre?

Szerintem nem attól lesz valaki hiteles, hogy mereven ragaszkodik a hagyományokhoz. A jóga lényege, hogy a belső csend felé viszi a gyakorlót. Nem kell félni az újdonságtól, a modern eszközöktől, sőt okosan érdemes használni őket és így segíthet eljuttatni az ősi tudást minél több emberhez.

Az online jógázás nem jelent konkurenciát a stúdióknak, ezt nem is szerettem volna. A JógaKlikk mást nyújt, mint amit a tanár személyes jelenléte mellett tanulhatunk, de a csend felé visz az otthoni jóga is. A videók azoknak szólnak, akik, nem tudnak eljutni az órákra, mert nincs a közelükben jógastúdió, vagy túl sokat dolgoznak, vagy anyagilag, esetleg más okból nem tehetik meg. De nagyon sok példa van arra is, hogy a videón megkedvelt oktatóhoz, személyesen is elkezdenek járni az emberek. Sokan járnak tanárhoz is és otthon is gyakorolnak a videókkal, a kettő nem zárja ki egymást.

Mit szeretnétek közvetíteni és átadni az embereknek a Jógaklikk által?

Azt, hogy jógázni mindenki tud! És a jóga az egyik legértékesebb, legmagától értetődőbb és legegyszerűbb módja annak, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb légy.

Mesélj arról, hogy ebben a történetben mi a személyes célod a Jógaklikk által?

Fentebb már említettem, hogy valami újat szerettem volna létrehozni. Valamit, amiben a kreativitásomra van szükség, ami általam lett és velem együtt változik. Nagyon sokat tanít önmagunkról is minden vállalkozás.

Egy ilyen platform, mint a Jógaklikk nagyon pontos képet tud festeni az emberek igényeiről, hogyan látod, mire van szükségük?

A jógától mindenki más és mást vár: ki az egészsége megőrzését, vagy gyógyulást, ki a testmozgást, vagy a tudatossága fejlesztését, a stressz kezelését, magyarázatot a világ és önmagunk létezésére... Mert aki a jógát választja, általában többet vár tőle mint egy sportágtól, nem csak a testi, de mentális változást is.

Azt látom, hogy a mai városi embernek az időből van kevesebb. Ezért szeretik a kész “programokat”. Nem kell keresgélni a videók, tanárok, stílusok között.. Szóval a kész tartalmakat kedvelik, amelyek “fogyaszthatóbbá”, könnyebben elérhetővé teszik a jógát.

jagicza-berta-joga-oktatoval-beszelgettunk-a-a-pranaparna-gabonahej-parnak-gyartoja-a-prana-design-joga-oktatokat-bemutato-interju-sorozatanak-kereteben

Mennyire kezdett a társadalom nyitott lenni a jógára, nem csak mint mozgásformára, hanem mint egy eszközre, amely közelebb visz magunkhoz?

Nagyon divatos a jóga. Mikor én kezdtem még alig volt néhány stúdió, most szerencsére hetente nyílik egy! És ez még semmi ahhoz képest, amennyire népszerű Amerikában a jóga.

Egyre kevesebbszer hallom ezeket az előítéleteket is: a jóga nem nekem való, mert nem vagyok elég hajlékony, a jóga az nekem túl spiri,  túl lassú, stb.

Ez idő alatt a te személyiséged hogyan és miben változott, ami a jógának köszönhető?

Voltak nagyon nehéz időszakok az életemben, a jóga sokat segített az elengedésben.

Sokkal tudatosabb vagyok, és sokkal kevésbé próbálok megfelelni mások elvárásainak, jobban fel tudom ismerni és képviselni tudom a saját igényeimet, de mások elfogadása is könnyebbé vált, több szeretet van bennem.. Igaz, ez az életkorral is változik, és nehéz megítélni hol tartanék a jóga nélkül 44 évesen.

Testileg egyértelműen érzem a jóga karbantartó hatását, és azt remélem ezt mások is látják! :)

Biztosan sok olyan emberrel találkozol, akik még a történetük elején vannak, de nagyon keresik és akarják a változást. Mit üzennél nekik?

Ne akarják nagyon! Csak gyakorolják a jógát kitartóan, és figyeljék közben magukat, a reakcióikat  elvárások nélkül, türelemmel, ez meghozza a pozitív változást, a jógaszőnyegen, de azon túl is.

És jól válasszák meg a tanárt.

jagicza-berta-joga-oktatoval-beszelgettunk-a-a-pranaparna-gabonahej-parnak-gyartoja-a-prana-design-joga-oktatokat-bemutato-interju-sorozatanak-kereteben

https://www.facebook.com/JogaKlikk/

https://www.instagram.com/jogaklikk.hu/