Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/153-3532

PRANA-Design Blog

Csetneki Petrával beszélgettünk - interjú sorozat 7.

2020.01.24 08:00
Csetneki Petrával beszélgettünk - interjú sorozat 7.

Csetneki Petrával,  a  Loveyogaia megálmodójával beszélgettünk.

 

 

csetneki-petra-joga-oktatoval-beszelgettunk-a-a-pranaparna-gabonahej-parnak-gyartoja-a-prana-design-joga-oktatokat-bemutato-interju-sorozatanak-kereteben

 

 

 

Ahogy olvastam Rólad, az volt az érzésem, hogy mindenben a szabadságot keresed és ezt is próbálod átadni másoknak. Mesélj kicsit magadról, hogyan ér össze ez a sok érdeklődési kör?

 

Hát az egyik gondolat, ami a legjobban megragadott a jógás szövegekből az a Lokas Samastah Sukhinu Bhavantu, ami azt jelenti, hogy legyen minden élőlény boldog és szabad. Magamból kiindulva úgy gondolom, hogy ez nagyon igaz, és ha valaki hagyja magát az öröme felé vinni, akkor valószínű mindenféle izgalmas dologgal fogja kiszínezni az életét, de lényegében minden, amit csinál ugyanazt a természetes alkotói flow élményt fogja neki adni.

Mit gondolsz, a jóga mire tanít téged?

 

Arra, hogy egy folyamatosan változó és nagyon színes, élő és vibráló univerzumnak vagyunk a részei, mint egy örökcirkusz, és a fizikai-pszichés gyakorlatok arra tanítanak, hogy maradjunk stabilak, mint egy keljfeljancsi. Vagy máshogy fogalmazva, hogyan tudjunk ügyesen kötéltáncot járni.

 

Lehet Rólad tudni, hogy fontos számodra az egészséges életmód minden területe. Hogyan nyilvánulnak meg ezek a dolgok a mindennapjaiban?

 

Nem is azt mondanám, hogy fontos, hanem azt, hogy ez lenne az alap, ahol kezdenünk kellene, a minden szinten való egészséggel. Ez nyilván mindenkinek mást jelent. Én is meghatároztam vagy elképzeltem magamnak az én egyéni saját alapbeállításomat, vagy sztenderdemet, amit még nem értem el, mert vannak elcsúszások, de azon vagyok. Szép lassan. Amit fontos megjegyezni, hogy ez is, mint minden, szerintem teljesen egyéni és változó: ami valakinek méreg, az másnak ugyebár gyógyszer. A mindennapjaimban leginkább azzal, hogy figyelek a rendszeres és változatos mozgásra, hogy fákkal vegyem körül magam, a saját lelkem energiáját saját magam felé és befele irányítsam, valamint kordában tartsam azokat a gondolatokat és érzelmeket, amik átjutnak a szűrőn.

https://pranaparna.hu/spg/646056,179604/Csetneki-Petraval-beszelgettunk-interju-sorozat-7

Mi volt az a meghatározó pont az életedben, amikor tudtad, hogy változtatni szeretnél és új perspektívákat megismerni?

Az első 2010-ben volt, a második 2014-ben, és a harmadik most van folyamatban 2020-ban. 2010-Ben joghallgatóból jógás lettem, 2014-ben extrovertáltból intro, most 2020-ban pedig a jógás intro szerepet felváltva egy józan, fölldi és gyakorlatias életszakasz következik.

Hogyan jött a Loveyogaia ötlete? Mit szeretnél átadni általa az embereknek?

 

A kb nagyjából 4 évig tartó önelemző és befeleforduló időszakom alatt átment rajtam minden ,nagy ‘ kérdés, ami csak létezik, és mikor minden válasz és elemzési eredmény összeállt, akkor az is körvonalazódott, hogy mi az a három nagy terület, amire az egész életemet építeni fogom. A test, a művészet és a természet hármasa érdekel a legjobban  immár a gyakorlatra helyezve a hangsúlyt.

https://pranaparna.hu/spg/646056,179604/Csetneki-Petraval-beszelgettunk-interju-sorozat-7

Szerinted mennyire tudatosan foglalkoznak magukkal az emberek? Érezhető a változás? Ugyanakkor ez egy kialakult trend vagy ténylegesen szeretnének változni?

Ezt nem tudom teljes pontossággal megítélni. Azt látom, hogy óriási divat lett. Az alapvető lenne, hogy az ember változni és fejlődni akar, ez lenne a természetes folyamat és szerintem a lélek vágya is, hogy tökéletesedjen és jobb és több legyen. Az, hogy mit tett az eredeti ártatlan szándékkal és vággyal a fogyasztói rendszer, már nem annyira szép dolog. Olyan, mintha a ,nyugat’ megette volna a ,régi keletet’ és most becsomagolva és beárazva el akarná adni. Nem szép dolog. Az egészség ingyen van, és manapság már, szinte a tanulás is.  Viszont, az biztos, hogy inkább az egészség, mint az okostelefon legyen a divat.

 

Számodra mit adott ez az életforma? Milyen változásokat hozott az életedben?

Új kapcsolatokat, pozitív személetet, és fejlődést a kreativitásban és ötletekben. Emellett szerintem nagy lelki és mentális erőt, önbizalmat és céltudatosságot is ki lehet fejleszteni. Az álmaim nagyon változatosak és színesek lettek, és jobban meg tudom érteni a kis pici nappali agyammal azokat a dolgokat, amik a nagyobb skálán történnek. Mindemellett, van egy nyitott tudatom, ami által képes vagyok befogadni új , vagy inkább nem mainstream gondolatokat és koncepciókat, amik  esetleg megoldások is lehetnek a sok szinten jelentkező társadalmi és egyéb problémákra.

Mit tanácsolnál azoknak, akik az útjuk elején tartanak és keresik a hozzájuk legjobban illő jóga típust?

 

Azt, hogy tartsák meg a kritikus gondolkodásukat és a józan földi eszüket és elméjüket. Vigyázzanak, nehogy bedarálódjanak bármilyen guru – tanítvány- alapú elavult és manipulatív struktúrába , és nehogy a , tipikus newage’ agymosás áldozatai legyenek. A jóga elsősorban egyéni, befele és önmagunk fele menő irány. Manapság, a ,jóga’ elsősorban egy fizikai edzésrendszerré vált a köztudatban. Az is, de nem csak. Mindenkinek különböző szakaszai vannak, és az aktuális korszakához, fókuszához és céljaihoz válassza meg a gyakorlatokat, amikből nagyon sok van. Lényegében: tudja pontosan, hogy mit akar, és ahhoz mérten állítsa össze a saját eszköztárát.

Mik a terveid a jövőre nézve? Mi által kapcsolod össze a dolgokat, amiket szeretsz?

 

 

A régóta tartott és legfontosabb álmom egy saját központ létrehozása, ami részben pont azért lenne, hogy teret adjon az összes érdeklődési területemnek mind gyakorlás, mind tanulás mind továbbadás szempontból.  Tudom, hogy rengeteg minden kell hozzá, és ezért is kezdtem el aktívan kerestni a társakat, partnereket, akikkel ezt közösen meg lehet valósítani. Ezzel úgy gondolom, egész életemben el fogok tudni bíbelődni.

https://pranaparna.hu/spg/646056,179604/Csetneki-Petraval-beszelgettunk-interju-sorozat-7

https://www.facebook.com/Loveyogaia/