Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/153-3532

PRANA-Design Blog

SLEEP IS YOUR SUPERPOWER - alvás blog sorozat 1.

2022.03.18 19:00
SLEEP IS YOUR SUPERPOWER  - alvás blog sorozat 1.

Az alvás világnapja alkalmából elindítjuk SLEEP IS YOUR SUPERPOWER - alvás blog sorozatunkat, ahol időről időre fontos és hasznos információkat osztunk meg az alvás témakörében,hogy ezzel is hozzájárulhassunk a kipihent ébredéshez, mert hisszük, hogy ez az egyik elengedhetetlen feltétele a kiegyensúlyozott és boldog életnek.

Felgyorsult világunkban sajnos sokan nem foglalkozunk azzal, hogy esténként mikor kerülünk ágyba és hány órát alszunk egy átlagos hétköznapon.
Vannak, akik úgy gondolják, hogy a hét során kialakult kialvatlanságot a hétvégi "túlalvással" kompenzálják majd, azonban sajnos nem ez a megfelelő módszer...


Mi történik az éjszakai alvás folyamán?
Az éjszaki alvás szervezetünk számára kifejezetten fontos, hiszen ezidő alatt testünk pihenőállapotba kerül, mely során feltöltődik energiával és regenerálódik. Ilyenkor termelődnek bizonyos növekedési hormonok is, melynek köszönhetően sejtjeink megújulnak, az öregedési folyamatok pedig lelassulnak. Emellett alvás közben csökken szervezetünk stresszhormonszintje, a pulzus és a vérnyomás is, illetve az életfunkcióink is lelassulnak. Hány óra alvásra van szükségünk?
Az alvásigény mennyisége egyénenként változik, gyerekkorban a fejlődés miatt ez átlagosan 12-13 óra is lehet, majd ahogy telnek az évek, ez a szám egyre inkább csökken. Felnőttek esetében legalább napi 7 órányi alvásra van ahhoz szükség, hogy másnap kipihenten ébredjen. Kutatások bizonyítják, hogy a magyar lakosság több mint fele nem alszik pihentetően, illetve átlagosan minden 4. ember krónikus fáradságban szenved. Számos tényező befolyásolja az alvás minőségét (pl. külső zajok, fényforrások, elektronikai eszközök a szobában), melyek "kiiktatásával" könnyedén javíthatunk éjszakai alvásunk minőségén, így másnapunk frissen és üdébben ébredhetünk.

prana-parna-blogsleep



A rossz alvásnak vannak következményei? Igen!
Vannak akik a kialvatlanság, enerválatság, nyomottság érzését az "időjárásra fogják", azonban amennyiben 1-2 napon belül ez nem múlik el, más állhat a probléma hátterében. Ilyenkor mindenképp érdemes megtalálni a probléma forrását, hiszen hosszútávon alvászavarba vagy insomniába fordulhat át. A kialvatlanság, vagy alvás megvonás számos egészségügyi probléma "melegágya", hiszen szív-és érrendszeri problémákat, mentális betegségeket, diabéteszt, magas vérnyomást is eredményezhet, mindemellett gyengíti az immunrendszert és a daganatos megbetegedések előfordulását is növelheti.

Hogyan javíthatunk alvásunk minőségén?
Összegyűjtöttünk Nektek pár tippet, melyeket alkalmazva az éjszakai alvás minősége egyszerűen javítható:
1. Lefekvés előtti rituálék alkalmazása (pl. forró fürdő, meditáció, relaxáció, nyugtató tea). 2. Kékfény- és zajmentes környezet megteremtése (elalvás előtt legalább fél órával már ne mobiltelefonozzunk) 3. Alkalmazzunk szemtakarót a külső fényforrások ellen. 4. Alvási idősáv kialakítása: törekedjünk arra, hogy mindig ugyanakkor feküdjünk le és ébredjünk fel. 5. Megfelelő szobahőmérsékle és lefekvés előtti szellőztetés. 6. Ne aludjunk kiskedvenceinkkel (melegítenek, illetve többször felkelhetünk az éjszaka folyamán)! 7. Lefekvés előtt 1,5 órával már ne együnk semmi nehezebb ételt, hiszen az éjszaka folyamán történő emésztés is rontja az alvás minőségét 8. Fontos a hidratáció: az alvást megelőzően 1 pohár víz elfogyasztása ajánlott, hiszen az éjszaka folyamán 1 liter vizet is elpárologtathatunk. 9. Fontos a megfelelő matrac, alvópárna, ágynemű, hálóruha kiválasztása! Mindig a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk, fordítsunk időt ezek a kiválasztásra. 9. Amennyiben az alvásprobléma hosszú távon fennáll, és ez az életminőségünkre is kiterjed, ne féljünk szakemberhez fordulni!


parna-alvas-segito-blog