Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/153-3532

PRANA-Design Blog

Zenzug. A hely, ahol elcsendesülhetsz.

2022.04.26 17:00
Zenzug. A hely, ahol elcsendesülhetsz.

 

 

Ha szeretnél kiszakadni a rohanós hétköznapokból és elvolnulni egy olyan helyre, ahol elcsendesülhetsz és önmagadra fókuszálhatsz, akkor a Zenzug vendégház biztosan elnyeri tetszésed!
Most következő blogunkban ezt az igazán különleges helyet szeretnénk bemutatni Nektek, mely nem csupán egy vendégház, annál sokkal több.  A főváros zajától távol, a Börzsöny lábánál fekszik, melynek megálmodásáról és különlegességéről Laci és Cinti mesélt nekünk. 

Mikor született és hogy jött a Zenzug megalkotásának ötlete?

A természet szeretete már gyerekkorunk óta az életünk része volt. Körülbelül 14 éve ismertük meg egymást, ezalatt laktunk Budapesten városi környezetben 6 évet, majd Dániában egy kicsit csendesebb helyen, de szintén kisvárosban. Valahogy belső vonzódást éreztünk mindig is a természetközeli ingatlanok iránt, és a „vadon” közelségének megtapasztalásához. Ebből fakadóan költöztünk ki az Azori-szigetekre, ahol 1 évig éltünk. Ekkor született meg egy olyan hely gondolata, ami azt a célt szolgálja, hogy visszataláljunk a természethez mind külsőleg, mind belsőleg. Jómagam ezalatt az idő alatt már foglalkoztam meditációval és rendszeresen jártam elvonulásokra. Az ott megtapasztalt külső és belső csend leírhatatlan volt. Valahogy ezt mindig is szerettem volna átadni az emberek számára. Emiatt kezdtem el Mindfulness (tudatos jelenlét) alapú tréningeket tartani magánszemélyeknek. Cinti pedig mindig is imádta a túrázást és a természet közelségét, az állatok társaságát, a csendet és a nyugalmat. A kérdés az volt, hogyan tudnánk mindezt összehozni és egy fedél alatt megvalósítani. Az azori-szigeteki kalandunk után hazaköltöztünk Magyarországra, és találtunk egy csoda helyet - egy fél hektáros birtokot, rönkházzal a legmagasabb pontján, egy olyan kis faluban, amiről előtte még sosem hallottunk. Perőcsény. A kicsi, csendes, de mégis varázslatos zsákfalu a Börzsöny lábánál. Minden adott volt, amit elképzeltünk. Csend és természetközeliség. Így gondolkodás nélkül döntöttünk és ide költöztünk. Az elvonuló hely megalkotásának vágya folyamatosan dolgozott bennünk, kerestük a telkeket a környéken és a lehetőségeket. Így találtunk rá a közel 5000 négyzetméteres telekre, amelyet 3 oldalról az erdő határol, a 4. oldalon pedig a mi kis öko birtokunk áll – kellő képpen elszeparálva. Így a teljes terület közel 1 hektáros és nem véletlenül az utca neve is Hegyalja.  A Börzsöny hegy alján elhelyezkedő terület, tökéletesen visszaadja azt, amit elképzeltünk. Már csak az volt a kérdés, hogy a meditációt és az elcsendesedés művészetét, hogy fogjuk tudni ötvözni egy vendégházban. A Japán kultúra mind a kettőnk számára a szívünk csücske. Igaz nem voltunk még Japánban, de imádjuk a nyelvet, a kultúrát és az egyedülálló hangulatát. Ekkor találtunk rá egy stílusra, amely a ZenZug stílusának alapját képezte, az úgynevezett „japandi”, vagyis a japán és a skandináv stílus keveredéséből létrejött irányzatot. A letisztult északi és az ősi japán stílus keveréke.

A ZenZug formája megszületett bennünk, azonban a mélyebb tartalom még hiányzott. Szerettünk volna, valami többet adni egy szimpla vendégháznál, szerettük volna belevinni a meditáció iránti vonzalmunkat is. Ekkor jött az ötlet, hogy a ZenZug a Mindfulness irányvonalat fogja képviselni és akik ide jönnek megtapasztalhatják ezen gyakorlatok egyszerűségét, de mégis elképesztő mélységét. Ezért a ZenZug-ban megpróbáltuk az elektromos eszközöket is a minimumra szorítani. Nincsen TV és nincsen internet sem. Viszont van meditációs párna, jóga matrac és sok-sok könyv, ami segít, hogy felfedezzük és megértsük önmagunk működését. A szórakozásra is gondoltunk, így felszereltük a házat izgalmas és ketten is játszható társasjátékokkal is! Mindemellett az idelátogatók igényelhetik a meditációs szolgáltatások egyikét. Lehetőség van kipróbálni a tudatos jelenlét alapú meditációkat, amiket általában jómagam vezetek. Rosszabb időben beltéren, jobb időben tavasztól őszig, pedig akár a sétával összekötött erdei meditációt is választhatják. Továbbá dolgozunk kizárólag a Zug-ban elérhető zenei és vezetett meditációkon, amiket meg tudnak majd hallgatni a kikapcsolódni vágyók. Mindeközben kiforrta magát egy újabb ötletünk, hogy 1-2 havonta olyan előadókat, zenészeket hívunk meg, akik az előadásiakkal valamilyen értéket közvetítenek, amelyek tanulságosak lehetnek mindannyiunk számára. Ezeket az előadásokat élő videóban is megosztjuk a Facebook és Instagram követőinknek annak érdekében, hogy értékes tartalommal lássuk el őket is!






Milyen vendégkört vártok? Kik azok, akik hozzátok ellátogatnak?

Várjuk azon érdeklődőket, akik szeretnének elcsendesedni, kilépni a mindennapok monoton és tovatűnő pillanataiból, és lelassulni. Amennyiben hajlandóak és kissé nyitottak, akár kipróbálni a meditációt itt a házikóban, vagy egy erdei sétáló meditációval összekötve. Újra kapcsolódni a természettel, a környezettel, az állatokkal. Akik értékelik a hely „lelkét” és letisztult hangulatát.

Mitől különleges a ZenZug a vendégek számára?

Visszajelzések alapján, ami leginkább megérinti őket az a csend és a nyugalom, az intimitás és az, hogy egy picit valóban elbújhatnak a világ elől. Mintha valahogy a saját vágyunk és szándékunk tükröződne a ZenZug-ban. Ezért is említjük többször, hogy olyan mintha a háznak külön élete és lelke lenne. Amikor megérkeznek a vendégeink már egyből érzik a változást. Elindul bennük valami. Elképesztően érdekes, hogy 2-3 eltöltött nap után amikor újra beszélünk és elbúcsúzunk egymástól, a vendégek zöme csendesebb, nyugodtabb. Úgy érezzük a hely elérte a célját és egyre inkább a kiteljesedés felé halad.

Mi az, amiben egyedinek gondoljátok magatokat?

Talán a megközelítési módunk más, mint a megszokott. Nem szimplán egy vendégházat üzemeltetünk, ahol a fő irány a pénz és a bevétel generálása bármi áron. Mindig is olyan helyet képzeltünk el, ami mindenki számára ad valamit. Amivel mi is adhatunk a vendégeknek abból, amit mi „képviselünk” és a vendég is kölcsönösen taníthat abból, ami ő maga. Célunk, hogy nyugodtabban és teljesebben távozzanak tőlünk az idelátogatók és vágyjanak erre a csendre a mindennapjaikban. Ezen túl hiszünk abban, hogy a meditáció valódi segítséget tud nyújtani annak érdekében, hogy megismerkedjenek magukkal, kiteljesedjenek, megtalálják az útjukat az életben. Egy egyszerű módszerről van szó, ezért bárki eltudja végezni. Kicsit lehet marketingnek hangzik, de nem annak szánom, hogy valóban szuper meditációs párnáink és jógamatracaink vannak, amik megadják az alapját annak, hogy bárki kipróbálhassa ezt az egyszerű technikát! 

Milyen távlati céljaitok vannak, terveztek-e bővülést?

Amint már említettük, egy elvonuló központnak indult az ötletünk. A mai árak mellett ez egy rövid költségvetési kalkuláció után redukálódott egyetlen házikóra. De nem adjuk fel az álmunkat. Úgy érezzük, hogy ez egy jó irány, nem véletlenül alakult így, mivel jelen állapotban valóban 2-4 fő az, aki el tud vonulni a stresszes mindennapok elől a Zug-ba. Abban az esetben, ha ez egy több épületből álló komplexum lenne, akkor elveszne a hely egyediségét biztosító intimitás és csendesség. Ezért, ha a jövőben bővülünk is mindenképp olyan irányba, hogy ne veszélyeztesse az eddig kialakult képet és hogy ne sérüljön a hely varázsa. Ezen kívül tervezünk egyedi zenés és vezetett meditációs hanganyagokat, amelyeket előre „bekészítünk” az ide érkezőknek. Ez egy pluszt nyújthat abban az esetben, ha egyénileg szeretnék kipróbálni és meg szeretnének ismerkedni a meditációval, vagy ha csak szimplán relaxálnának egyet. Mindezen felül a helyszínen tartandó masszázsra is lesz lehetőség, ami a jó idő beköszöntével válik aktuálissá. Hosszú távú célunk, hogy a későbbiekben az állatokkal való munkát és „terápiát” is bevonjuk a szolgáltatásaink közé. Ilyen lehet akár a lovas önismereti terápia. Eközben szépen alakul a kis öko kertünk is, és szeretnénk meglepni majd a vendégeinket házi bio lekvárral, szörppel, valamint a kertben termett, friss gyümölcsökkel és zöldségekkel. Igazából, élvezünk minden egyes itt töltött pillanatot, a természetet, a csendet, a madarakat és az állatokat. Arra törekszünk, hogy ezt a fajta varázst, minden szinten át tudjuk adni a vendégeinknek. 



ZenZug, a vendégház | Facebook 


https://www.instagram.com/zenzug_a_vendeghaz/

https://zenzug.hu/