Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/153-3532

PRANA-Design Blog

Szappan Petrával beszélgettünk - interjú sorozat 8.

2020.05.09 13:00
Szappan Petrával beszélgettünk - interjú sorozat 8.
Szappan Petra jógaoktatóval beszélgettünk a világban kialakult helyzetről, és a karantén hatásairól. Hogyan változtatta meg a jógastúdiók életét a kialakult helyzet  és hogyan tudtak reagálni, milyen kihívásokkal néznek szembe az oktatók a korona vírus ideje alatt. Jelenleg nagyobb szükség van a testi - lelki egyensúlyra, mint valaha, a jóga alternatívaként szolgálhat az arra nyitottak számára. 

szappan-petra-joga-oktatoval-beszelgettunk-a-pranaparna-gyartoja-a-prana-design-joga-oktatokat-bemutato-sorozatanak-kereteben

 

 

 

 

Jógaoktatóként a jelenlegi helyzet milyen kihívásokkal állít szembe? 

 

Bevallom, amikor beütött a válság, megijedtem... Bár tudtuk, hogy a vírus már sok helyen jelen van, valahogy mégsem számítottunk, számítottam arra, hogy ekkora változást hoz majd az életünkben. Úgy gondolom, hogy különösen az én generációmnak ez az időszak egy sorsfordító tapasztalat, amiről később majd történelemkönyvekben is olvasunk...

Ami az oktatást illeti, napok alatt vesztettem el lényegében az összes munkámat, tanítványomat, percenként kaptam az újabb maileket, telefonokat, amiben jelezték, hogy sajnos bizonytlan ideig, de az órákat fel kell függesszük. Elég intenzív időszakon voltam túl, így igyekeztem úgy felfogni, hogy ez egy lehetőség, ahol ismét lelassulhatok, és mélyebben magamra hangolódhatok. Úgy gondolom, hogy a piac közben igen gyorsan reagált, magára talált, így viszonylag hamar elindultak az online óráim. Mostanra hatalmas a kínálat az interneten, és mivel tér és idő most nem korlátozza a gyakorlókat, valóban minden oktató elérhető. Úgy gondolom, hogy annak, aki hosszú távon is talpon szeretne maradni, tényleg oda kell figyelnie arra, hogy szakmailag magas színvonalú, és változatos órákat szolgáltasson, miközben a "valahova tartozás" élményét is adja a gyakorlóinak, mégha csak virtuálisan is.

Természetesen én is ezen dolgozom, bár szeretném azt hinni, hogy hamarosan túl leszünk a nehezén, és -, ha új szabályok szerint is, - ismét személyesen is kapcsolódhatunk majd egymáshoz.

 

Hogyan képes a jóga digitalizálódni ? Milyen hatékonysággal működnek a jelenlegi megoldások? 

 

Bár bennem, - és gondolom nem vagyok egyedül,- korábban is felmerült az online jóga gondolata, leginkább az tartott vissza, hogy ezek a típusú órák prevenció szempontjából kevéssé biztonságosak. Amikor elkezdesz jógázni, rengeteg új információ hangzik el, amikre az elején természetesen nem tudsz mind odafigyelni, és ez így rendben is van. Ezért nagyon fontos ugyanakkor, hogy valaki fogja a kezed, és odafigyeljen rá, hogy biztonságosan mozogj, ne bántsd magad. Ez az online térben, valljuk be, kissé nehézkes: megszakad a net, nem olyan szögben áll a kamera, nem úgy hallatszik a hang, átrongyol a kutyád a matracon, vagy esetleg az egész család...., nem könnyű, na :) Ettől függetlenül most kész helyzet elé vagyunk állítva, mindenki teszi, amit tud, igyekszünk a legtöbbet kihozni  ebből az időszakból úgy, hogy a jógázás közben valóban a gyakorlók előnyére váljon.

Ami egyértelműen pozitív, és rengeteg kedves visszajelzést és megható (volt, aki Olaszországból, az un. "piros zónából" üzent, hogy mennyit segítenek neki az óráim) üzenetet kapok ezzel kapcsolatban: az óráim most azok számára is elérhetővé váltak, akik különböző okok miatt eddig nem tudtak eljönni.

 

szappan-petra-joga-oktatoval-beszelgettunk-a-pranaparna-gyartoja-a-prana-design-joga-oktatokat-bemutato-sorozatanak-kereteben

A karantén ideje alatt van időnk magunkkal foglalkozni, és sokakban felmerül a jóga is, mint alternatíva. Mit tapasztalsz, érzékelhető a nagyobb érdeklődés? 

 

Egyértelműen igen. A jóga, mint mozgáskultúra (ami természetesen jóval több annál) könnyen hozzáférhető, tényleg nem szükséges hozzá semmi extra felszerelés, csupán egy matracnyi hely, és kész. Ezért valóban karantén-optimális gyakorlásnak mondható. Arról nem is beszélve, hogy mekkora szükségünk van - különösen most - arra a testi-lelki-szellemi békére, egységre, amit nyújt. Ezt természetesen sokan felismerték, és kitűzték célul, hogy "na mossst, megtanulok jógázni". Mindenképpen pozitív, hogy ekkora érdeklődést kapott..., és nagyon remélem, hogy a  hirtelen felindulásból lett jógik közül, minél többen megmaradnak majd a matracukon akkor is, ha majd újraindul az élet:) A gyakorlásunk ugyanis optimálisan végigkíséri életünk minden szakaszát, nem olyan, mint egy sebtapasz, amit néha lekapunk a polcról, ha épp fáj. Ha a jógán keresztül folyamatosan dolgozunk magunkon, egyre mélyebbre hatolhatunk ebben a kimeríthetetlen tudásban, hogy aztán esetleg valóban felismerjük, hogy valódi természetünk a boldogság.

 

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik ebben az időszakban, otthon próbálják ki először a jógát? 

 

Ha - legfőképpen anyagi - lehetőségük engedi, optimális lehet most is egy magántanár segítségével gyakorolni, aki biztonságosan elindít majd ezen az úton. Mivel sajnos sokan vesztették el a munkájukat, érthető, hogy ez kevesek számára elérhető, így maradnak az online "csoportfoglalkozások". Itt érdemes olyan oktatót, stúdiót választani, ahol tudod, hogy szakmailag jó kezekben vagy, így egy virtuális órán is fokozott figyelmet fordít arra, hogy preventíven oktasson, többször kihangsúlyozva, hogy mire kell nagyon odafigyelned azért, hogy biztosan ne sérülj meg.

A jóga valóban egy mindset váltás, itt tényleg nem a póz, vagy a külsőségek a cél, hanem hogy gyakorlás alatt hogyan érzed magad. Amikor jógázol, így az egód félretéve tényleg próbálj inkább a tested finom érzeteire fókuszálni, ahelyett, hogy menő insta mágnes ászanába passzírozod bele magad.  Ebben egyéként most segítség, hogy otthon, egyedül nyugiban tudsz gyakorolni, és nem méregeted magadat a többiekhez. Tökéletes jógagyakorlás az, ami közben, és még utána is jól érzed magad. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lennének nehézségek, vagy kihívások egy órában, inkább az a fontos, hogy te hogy reagálsz azokra. Ha az ászanákra úgy tekintesz, mint élethelyzetekre, a gyakorlásod valójában nem más, mint egy főpróba a matracon túli életre.

 

A karantén és a vírus mindenkit egy új, eddig nem ismert szituáció elé állít. Hogyan őrződ meg a testi – lelki fittséged ebben az időszakban? 

 

Nagyon szerencsés vagyok, és ezt naponta többször tudatosítom is magamban. A jelen helyzet ugyanis egy olyan életszakaszomban ért, amikor a belső békémet már többnyire nem külső körülményekből nyerem. Hosszó évek gyakorlása után tényleg úgy érzem, hogy megértem arra, hogy a jóga nem csupán mint testmozgás, de mint szemléletmód, és életfilozófia legyen jelen az életemben. A fizikai gyakorlás továbbra is fontos maradt, de mellette egyre nagyobb hangsúlyt fektetek a meditációra, és a gyakorlásom egyéb egyetemes tanításaira, üzenetére.

Nem tudom rosszul érezni magamat, ha kapok egy matracnyi helyet, és egy kis nyugalmat, így nem meglepő módon a válaszom a kérdésedre, "a jóga segítségével" :) Emellett rengeteget kapok a gyakorlóimtól, annyi megható, kedves üzenet érkezik tőlük nap mint..., rendkívül hálás vagyok, hogy ilyen emberek vannak körülöttem.

 

szappan-petra-joga-oktatoval-beszelgettunk-a-pranaparna-gyartoja-a-prana-design-joga-oktatokat-bemutato-sorozatanak-kereteben

Mit gondolsz, mi a legfontosabb amire most mindannyiunknak figyelni kell? 

 

Ezt nem szeretném senkinek sem megmondani, az olyan nagyképű volna... Ki vagyok én, hogy lássam, ki milyen extrém, esetleg fájdalmas helyzetbe kényszerült a jelenlegi helyzetben. Sokak életében jelen van most a veszteség minden formája, így nagyon finoman fogalmaznék most ezzel kapcsolatban.

Az biztos, hogy sokan elemi félelmeinkket (elszigeteltség, halál, anyagi bizonytalanság) kaptuk az arcunkba, amit esetenként nehéz pánik nélkül kezelni. Mégis, többek között ez lenne a cél..., hogy akár megpróbáljuk javunkra fordítani ezt az időszakot úgy, hogy szembenézünk a szorongásainkkal, és megtanuljuk kezelni őket, ami egy minőségibb élethez segíthet hozzá, amikor majd a dolgok rendeződnek. Megtanulni növekedni, egy látszólag abszolút vesztes helyzetből, talán ez az élet egyik legnagyobb művészete. Útközben értékelni, és észrevenni azokat az apróságokat, amit az élet közben ajándékként kínál, és azokért valóban hálásnak lenni.

 

 

A vírus okozta gyors helyzetre való reagálás okozhat maradandó változást a jógaoktatás mindennapjaiban? Mit gondolsz, hogyan fogja a későbbiekben ez befolyásolni az eddig megszokott rutint? 

 

Úgy gondolom, hogy, mint ahogy az élet egyéb területein is, a jógában is részben maradni fog az online óra. A személyes gyakorlásokkal variálva ugyanis valóban segít, hogy többen hozzáférjenek a jógához. Az online órák külföldön már egy ideje nagy sikerrel mennek, de nálunk a jelenlegi helyzet hozhat egy robbanást. Emellett úgy sejtem, hogy a nyitás is fokozatos lesz, így azok, akik továbbra is óvatosabbak, egy idő lesz, mire fizikailag is visszatérnek a termekbe, így számukra továbbra is az online gyakorlás lesz a megoldás.

 

szappan-petra-joga-oktatoval-beszelgettunk-a-pranaparna-gyartoja-a-prana-design-joga-oktatokat-bemutato-sorozatanak-kereteben

Milyen irányba alakíthatja az emberek igényeit a karantén? Milyen változásokra számítasz? 

 

Összességében megtanuljuk értékelni azokat a dolgokat, amiket eddig alapvetőnek vettünk, ami minőségi változást hozhat abban, hogy hova helyezzük a hangsúlyt az életünkben. A jelenlegi helyzet talán segít felismerni, hogy milyen fontos egymáshoz kapcsolódnunk, lehet nem fogunk már annyit nyavajogni, ha sor van a postán, vagy várni kell egy asztalra, esetleg nagyobb a dugó a városban... Elszigetelődés és gyanakvás helyett reméljük az odafordulás és a bizalom válik meghatározóvá.

 

Számodra mit jelent a mostani időszak? Hogyan éled meg, mit tanít, mire világít rá? 

 

Amikor elkezdődött ez az időszak egy hétig szerintem nem fogtam fel, hogy pontosan mi történik...Csak tettem a dolgomat, próbáltam kitalálni, hogy hogyan tovább.... Majd egyszer csak sétáltam az utcán, és bumm, hirtelen rámszakadt az egész... Alig kaptam levegőt..., aznap többször rámtört ez a mini pánikroham, és éreztem hogy ha tovább folytatom az ezen való töprengést, egész szépen bele tudom majd magam csavarni ebbe a negatív spirálba. Ott és akkor eldöntöttem, hogy nem ebbe az irányba indulok. Nem hagyom, hogy a gondolataim elhatalmasodjanak (hiszen valójában pont azt gyakoroljuk a jógában, hogy hogyan csendesítsük el őket) és ezen keresztül a félelem és a szorongás vegye át felettem a hatalmat. Próbálok pozitívan, és hittel tekinteni a jövőre, de nem onnan várom a megváltást...inkább igyekszem megélni a jelent, és minden egyes pillanatot, amit az élet kínál. Örülni annak, amit kapok, és tanulni abból, ami nehézséget jelent számomra... Próbálok minden nap egy jobb verziója lenni önmagamnak. A gyakorlásom az egyik legnagyobb ajándék, amit valaha kaptam az élettől, még ebben a nehéz helyzetben is azt bizonyítja, hogy képes vagyok rendben tartani magamat, még egy ilyen kihívásokkal teli helyzetben is. Hogy ezt másokkal is megosszam, még nagyobb küldetésként élem meg innentől...

szappan-petra-joga-oktatoval-beszelgettunk-a-pranaparna-gyartoja-a-prana-design-joga-oktatokat-bemutato-sorozatanak-kereteben

https://www.facebook.com/petraflowyoga/

https://www.instagram.com/petraflowyoga/

 

Fotó: Kiss Lenke  https://www.facebook.com/dalocska/