Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/153-3532

PRANA-Design Blog

Ferenczy Andival beszélgettünk - interjú sorozat 9.

2020.05.16 13:00
Ferenczy Andival beszélgettünk - interjú sorozat 9.
Jóga és önismeret, avagy a matractól az Integrál Pszichológiáig.
Hát erre igazán kíváncsiak voltunk, így Ferenczy Andival beszélgettünk. 
ferenczy-andi-joga-oktatoval-beszelgettunk-a-pranaparna-gyartoja-a-prana-design-joga-oktatokat-is-bemutato-sorozatanak-kereteben

Hogyan kezdődött a Te önismereti utad? Mikor vált szenvedéllyé a jóga és mikor lépett be az életedbe az Integrál Pszichológia?

 

 

Nehéz lenne megmondani pontosan mikor kezdődött az önismereti utam. Már egészen kislány koromban rendkívül érdekelt "az Igazság" témája, a helyem és szerepem a világban. Talán a húszas éveim elején kezdtem el igazán önismereti és spirituális témájú könyvekkel foglalkozni. Szepes Máris és Osho nagy hatással voltak rám. A jóga 23 éves koromban hálózott be szinte észrevétlenül. Azóta is szeretem és részemnek érzem a világszemléletét. Az Integrál Pszichológia később, a húszas éveim végén vált ismertté számomra amikor megkezdtem 3 éves képződésem az Integrál Akadémián. Elképesztő utazás volt önmagam közepe felé. Azt hiszem túlzás nélkül állíthatom, hogy azokban az években váltam felnőtté és egy elképesztően értékes és egyedi szemléletre tehettem szert ott.
 
A jelenlegi világi helyzetben a jóga és a tanácsadás mentőöv lehet sokak számára. Mit gondolsz, jelen esetben mire figyeljünk a legjobban? Hogyan őrizzük meg otthon is a testi – lelki fittségünk?
A kettőt nagyon erősen összetartozónak látom és mivel Integrál Pszichológiában vagyok képzett, maga az integráló szemlélet nagyon közel áll hozzám. Tehát nem szeretem a dolgokat szétszedni és vagy-vagy-ként gondolkodni róluk. Az integrál szemlélet az is-is-re alapoz. Az ember test is, szellem is. Ennek megfelelően olyan módszereket, technikákat, gyakorlatokat érdemes keresni, melyek egyszerre töltenek fel testileg-lelkileg. Emellett azt hiszem a "van, ami van" elfogadása is sokat segíthet. Persze ez a legnehezebb mind közül :)
Mi az az Integrál Pszichológia pontosan? Mit integrál?
Az Integrál Pszichológia a pszichológiai ágazatok legifjabbika. Az amerikai származású Ken Wilber nevéhez fűződik születése, akit sokat jelenkorunk egyik legnagyobb gondolkodójának tartanak. 
Dióhéjban az Integrál Pszichológia egy szemlélet mely integrálja a modern kori pszichológiát az ősi, spirituális tanokkal. Integrálja a nyugati és keleti, északi és déli szemléleteket. Nem egy nézőpontú az emberképe, hanem teljes spektrumú. Tehát egyszerre tartja fontosnak a pszichológiai megközelítésű önismeretet, múltbeli élmények feldolgozását és a spirituális nyitást, fejlődést.
Jól példázza a szemléletet az is, hogy ahhoz, hogy megszerezzem a képesítésem Integrál Tanácsadóként nem csak szakvizsgákat kellett tennem és szakdolgozatot írnom, de egy 10 napos Vipassana meditációs elvonuláson is részt kellett vennem.
ferenczy-andi-joga-oktatoval-beszelgettunk-a-pranaparna-gyartoja-a-prana-design-joga-oktatokat-is-bemutato-sorozatanak-kereteben
A jóga és az integrál pszichológia is az önismeret egy útja. Miben különböznek egymástól? 
Én nem tekintem a jógát hagyományos értelemben vett önismeretnek.
A két megközelítés abban hasonlít, hogy spirituális lényként tekint az emberre. Ugyanakkor az Integrál Pszichológia egy komplex szemléletrendszer, mely nem csak transzperszonális (egón túli) síkon látja a fejlődés irányát, hanem a múltban szerzett tapasztalatok megértésén és a sérült/leszakadt én-részek integrálásán keresztül is.
A jóga egyetlen célja, hogy elvezesse az egyént az illúziótól (mája) való megszabaduláshoz, a megvilágosodáshoz és ehhez egyáltalán  nem tartja szükségesnek a karakter szintű ön-munkát, önismeretet, a meditációt viszont igen.
Az Integrál Pszichológia a teljesebb élet megélését teszi lehetővé az egyén számára és ehhez szükségesnek véli a szív ÉS ész integrációját, a megfelelő stabilitást a materiális életben ÉS a spirituális fejlődést.
Ha le akarom egyszerűsíteni a fentieket, azt mondhatom, hogy az egyik először meg akarja gyógyítani az egót és nyit a spiritualitás magasságai felé is amennyire az egyénnek erre kapacitása van, a másik egyetlen célja, hogy végleg meghaladja az egót.
Melyek azok a tévhitek amelyet az önismerettel kapcsolatban a legtöbbször észlelsz? Vannak tévhitek?
A jóga körül is voltak tévhitek, viszont egyre szélesebb körben terjedt el, így ezek a falak „ledőltek”.
Szerintem a jóga körül a mai napig vannak tévhitek. Az ahogyan nyugaton tekintünk rá és alkalmazzuk, egy indiai jóga guru szemszögéből teljesen félreértelmezettnek tűnhet. De valóban, a legerősebb sztereotípiák talán már megdőltek.
Önismerettel kapcsolatban a félre-gondolás még mindig leginkább az, hogy csak a nagyon sérült vagy klinikailag diagnosztizált embereknek van rá szüksége. Őszintén szólva én még egy olyan emberrel nem találkoztam akinek ne lehetne rá szüksége. Nem kell hozzá traumatizáltnak lenni.
A másik maga az önismeret fogalma. Sokan arra gondolnak önismereti út alatt, hogy önfejlesztő könyveket olvasnak, vagy pozitív mantrákat használnak és hála naplót írnak. Ezek mind szuper dolgok! Számomra viszont az önismeret ennél egy sokkal mélyebb hely. Amikor szembe tudok nézni azokkal a részeimmel amiket nem szeretek, amikor rá merek nézni a saját haragomra, félelmeimre, sebeimre és meg tudok merítkezni bennük, hogy aztán egészebb emberként jöjjek ki a másik oldalon, nekem ez az önismeret.
De nyilván ez is egy spektrum és mindig lehet mélyebbre menni és igazabbá válni.
Számodra mi adja a legnagyobb inspirációt abban, hogy segíts másoknak megtalálni a helyes irányt az önismeret felé?
Nem gondolom, hogy én képviselném a helyes irányt. A motiváció mindig megvolt bennem. Szeretem az embereket. Érdekel a történetük és hiszek bennük, bennünk mint tudatos és állandóan változó lényekben. Az én szívemhez a párkapcsolatokban való fejlődés áll a legközelebb. A Tudatos Párkapcsolat fogalma mentén kísérem a klienseimet. Egyelőre azokat akik még keresik a társukat, és önismereten keresztül szeretnék jobban megismerni saját párkapcsolati mintáikat, dinamikájukat. Ám hamarosan párokkal is szeretnék foglalkozni - jelenleg még tart az erre irányuló képzésem folyamata. Én abban tudok hitelesen példát mutatni amin én is keresztül mentem. Ez inkább egyfajta "megmutatom én mit tanultam a tapasztalataimból, és kísérlek a saját utadon ameddig neked megfelel" mintsem  "megmondom mi a helyes" hozzáállás.
Sokan elbagatellizálják az önismeret kérdését. De egyre többen nyitottak önmaguk megismerésére, akár tabuk nélkül is. Mit gondolsz, mi idézi elő ezt a kollektív változást az emberekben?
Talán pont maga a kollektív változás. Hogy ennek mi a mozgató rugója pontosan, azt nem tudom. Annyi bizonyos hogy hatunk egymásra. Létezünk egyénenként is, és létezünk kollektívan is. Fejlődünk, változunk és bármennyire különbözünk egymástól úgy néz ki vannak nagy átfedések abban, hogy mire vágyik a lelkünk és merre akar menni.
ferenczy-andi-joga-oktatoval-beszelgettunk-a-pranaparna-gyartoja-a-prana-design-joga-oktatokat-is-bemutato-sorozatanak-kereteben
Hogyan szeretnél minél több embert inspirálni? Mik a terveid a jövőre nézve?
Az én témám - a párkapcsolat - nagyon sok embert érdekel és vonz. Legtöbben vágyunk arra a társra aki mellett egésznek érezhetjük magunkat és akivel megoszthatunk magunkból mindent, beleértve az életünket is. Én azt érzem személyes küldetésemnek, hogy Magyarországon minél több emberrel megismertessem a Tudatos Párkapcsolat fogalmát. Én hiszek abban, hogy saját személyiségünket leginkább a hozzánk közel álló másik ember tükrében ismerhetjük meg igazán. Így a párkapcsolat egy fantasztikus gyakorlópálya az önismeretre ha tudjuk hogyan közelítsük meg tudatossággal. Párkeresőket és kapcsolatban élőket egyaránt szeretnék elérni ezzel az üzenettel a hamarosan induló mentor programom segítségével.  
Mit üzennél annak, aki még csak az önismereti út kezdő lépésein van túl?
Csak így tovább! :) Ha bizonyos napokon úgy érzed nem tudsz semmit semmiről, akkor is oké vagy, jó az irány, menj tovább!

Milyen pluszt hozott az életedbe az önismeret?
Tisztábban látom értem és érzem magam mint korábban. Hogy nem vagyok még "kész" az egészen biztos. Talán soha nem is leszek.  Az ember egy folyamat.
ferenczy-andi-joga-oktatoval-beszelgettunk-a-pranaparna-gyartoja-a-prana-design-joga-oktatokat-is-bemutato-sorozatanak-kereteben
Fotó: 
Völgyi Judit         https://www.facebook.com/laperlaphotos/
&