Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/153-3532

PRANA-Design Blog

A szorongás mint iránytű?

2020.05.29 20:00
A szorongás mint iránytű?

A szorongás, mint iránytű? Lehet, hogy hogy ha jobban figyelünk a stresszt kiváltó helyzetekre, közelebb kerülünk  önmagunkhoz?

 

 

Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy milyen hatásai lesznek a vírusnak, ami a mindennapjainkat és az életminőségünket, életstílusunkat befolyásolja hosszútávon. Természetesen gondolunk itt a fizikai és az érzelmi, lelki változásokra, amelyekre a lehető leggyorsabban kell reagálnunk.

De mi történik, ha az alkalmazkodás az új, kialakult helyzetekhez nem mindenkinek természetes folyamat? Nem éljük meg mindannyian ugyanúgy, sőt, mindenki másképp reagál a normákra. Mert ha tetszik, ha nem, ezek a mindennapjaink normáihoz tartoznak innentől, amelyek átmenetileg itt maradnak most Velünk. Maszkot hordunk, távolságot tartunk egymástól és nem ismerkedhetünk csak úgy, hiszen a közvetlen családtagjainkkal, barátainkkal sem igazán találkozhattunk eddig kedvünk szerint. Az élmények hiányát nem is említve. A vírus megjelenéséig természetes volt, hogy étterembe, színházba, moziba, múzeumba, szórakozni járunk. Körbe utazhattuk a világot minden korlátozás nélkül, azt hozhattuk ki az életünkből, amit csak szerettünk volna és ennek csak mi magunk szabtunk határt. Lássuk be, átmenetileg ez az életforma kicsit szünetel és leszűkíti a kört.

Legalábbis a külvilággal való kapcsolatunkat mindenképp átformálja. De ha pozitív szemszögből tekintünk a történésekre, és miért ne? Akkor azt látjuk, hogy a belső világunkkal való kapcsolatunk sokkal nagyobb teret kap, mint eddig.

De mi történik a stresszel és a szorongással, amit az új változások vonnak maguk után? Személyiség jegyeinkből adódóan egyedien befolyásol minket. Van, akiből a legjobbat képes kihozni, de van akit megbénít. A legtöbb, amit magunkért tehetünk, hogy analizáljuk az érzéseinket. Megfigyeljük mire hogyan reagálunk, a bizonytalanság, vagy az anyagi, materialista állapoton picit felül kerekedünk. Tudatosítjuk magunkban az élet valódi értelmét és nem a társadalom által meghatározott előírások szerint éljük le az életünket. A szorongás, amit a mostani helyzet előidéz, egy lehetőség a valódi értékeink megtalálására. A valódi életcélunk felismerésére. Mi van, ha eddig tévúton jártunk?

Olyan értékeket ismerhetünk fel, amelyek számunkra maradandó és időtlen fontossággal bírnak. A folytonos stresszes, vagy szorongó állapot könyörtelenül, de valójában nagyon tisztán rámutat arra, hogy milyen életszituáció a nekünk való. Ne meneküljünk el az érzéseink elől, hagyjuk, hogy formáljanak minket, és ami a legfontosabb, hagyjuk hogy tanítsanak.

Hiszen minden helyzetre való megoldás bennünk van, csak figyelmesnek kell lennünk,

és közelebb kell kerülnünk önmagunkhoz.